Diferenta dintre literatura si cinematografie


Literele ruginite de timp dintr-o carte plină de imaginaţie clasică sau un ecran uriaş acoperit de imagini succinte şi clare?

Literatura reprezintă cadrul perfect de imaginaţie construită cu ajutorul literelor şi expresiilor care redau o rezonanţă aparte cititorului.În literatură,autorul scrie cu exactitate sentimentele,trăirile obiectuale sau sufleteşti.Unii folosindu-se de simboluri ale căror înţeles foarte puţin îl desluşesc,dar care devine un mister aparte şi îţi redă o sonoritate deosebită în interior.Un film care rulează cu premeditare,plin de detalii amare,dulci sau picante şi o lume închisă între două coperţi.

Din punctul meu de vedere,apreciez mai mult literatura scrisă pe nişte foi palpitante,decât un film fără detaliile semnificative mie şi,uneori,foarte diferit de tema principală a cărţii.Recunosc că există anumite filme eminente şi care m-au surprins în mod plăcut,în comparaţie cu textul propriu-zis.Ideea de a citi evenimentele relatate cu o pasiune extraordinară mă încântă în orice moment a zilei,pe când un film nu mă atrage,pentru că simt că-mi pierd timpul şi-mi obosesc ochii.

O patimă permanentă şi de lungă durată,descrisă într-o manieră caldă sau rece,pătată cu culori intense sau şterse.Acele culori invizibile pe care autorul le redă şi le simte în timp ce progresează în expunerea evenimentelor folosindu-se de arta literelor de tipar sau de mână.Cinematografia este o lume plină de teatru şi uneori ne ajută să întelegem adevăratul sens al subiectului principal ales de scriitor.Un univers împăiejenit cu oameni care îşi etalează măiestria în lumea teatrului şi a jocului de cuvinte rostite cu puterea vocii.

Literatura şi cinematografia se leagă reciproc într-un nod numit : captivant. Amândouă ne atrag din diverse puncte de vedere,dar se deosebesc prin originalitatea lucrurilor prezentate şi se aseamănă prin noţiunile comune.

8 comentarii:

rembrandt459 spunea...

ai dreptate in legatura cu filmele, tre sa afirm in dependenta de cauza!

A.D. spunea...

Imi place cum ti-ai prezentat opinia despre literatura si film. Marturisesc ca sunt intru totul de acord cu tine, banuiesc ca asta stiai deja.
Intotdeauna am iubit cartile si lumea cartilor, pentru ca imi place sa visez si sa ma imaginez in diferite personaje sau chiar sa ma regasesc total sau partial in altele. Legat de film spun ca pana acum daca am citit cartea inainte sau dupa ce m-am uitat la pelicula am ramas cu un gust amar pentru ca nu sunt respectate ordinea intamplarilor sau chiar sentimentele pe care mi le inspira lectura. Stiu ca in film este prezentata ideea regizorului si ca nu poate fi filmul copia fidela a cartii,pentru ca trebuie sa existe o anumita nota originala si personala. Totusi, recunosc ca exista si filme bune care imi fac placere cand le vizionez. In fine.
Cred ca m-am lungit cam mult si nu era cazul. Inchei spunandu-ti ca imi lipsesti.>:d<

Lavinia spunea...

Fain,mă aşteptam la cu totul altceva când mi-ai zis despre acestă paralelă între carte si teatru/literatură si cinematografie.

Unknown spunea...

Filmul este considerat cea de-a saptea arta, iar intre arte nu se pot face comparatii, deoarece sunt sectiuni ale esteticului, diferite. Ce se poate compara este metoda prin care redau si una si alte imaginile, sentimentele trairile. Fiecare poate avea plusuri sau minusuri insa nu privite prin prisma celeilalte arte.

Unknown spunea...

Era o temă pentru la şcoală, domnul profesor de limba română mi-a dat de făcut această comparaţie, deci de asta am făcut asta.
Îţi mulţumesc pentru părerea ta şi mă bucur mult că ţi-ai împărtăşit-o cu mine.

Anonim spunea...

mie mi'a plakut ft mult kum ai skris mello...shio bafta in kontinuare...skrii ft frumos:x

Anonim spunea...

Sincer sa-ti spun, lucrarea ta e plina de greseli, de exemplu un film nu poate rula cu premeditare - este lipsit de logica, la fel si alte sintagme si constructii din textul tau. Poti indruma gresit si pe altii prin lucrarea ta. Eu consider ca tu ai vrut sa demonstrezi doar ca ai un vocabular mai vast, dar din pacate, se pare ca nu stii semnificatia tuturor cuvintelor pe care le folosesti.

Unknown spunea...

Sincer sa-ti spun, citeste mai bine ceea ce am scris si dupa mai vorbim. Asta e stilul meu de a scrie si nu am identificat atatea greseli, dupa cum spui tu. Te rog, expune-mi greselile, adu-mi si argumente.
Nu indrum gresit pe nimeni, caci sunt de parere ca cei care citesc asta, pot intelege ideea principala - stilul in care e prezentat, asta e cu totul alta treaba.
Merci, oricum pentru parerea ta sincera. Dar cand critici, adu si argumente. :)
Have a great day!